Mijn Vlucht

Mijn eigen ervaring met het vliegen in een MiG

Van 22 tot en met 25 maart 2010 was ik in Nizjni Novgorod in Rusland, waar ik een vlucht heb gemaakt in een MiG-29 straaljager. Het was geweldig! Een unieke ervaring. Ik kan het iedereen aanraden.

Op een maandagavond rond 23.00 uur arriveerde ik in Nizjni o. Het duurde lang voor ik door de douane was. Dus als je er ook heen gaat, zorg er dan voor dat je als een van de eerste uit de bus bent, die je van het vliegtuig naar de douane brengt.

Maar toen ik in de aankomsthal kwam, werd ik ontvangen door dhr. Serge Skuratov, algemeen directeur van het reisbureau Country of Tourism en dhr. Oleg Fedorov, de onderdirecteur van Sokol Airbase, en de chauffeur, die ook Serge heet. Het was geruststellend voor mij om te merken dat ze hun klanten serieus nemen, ook al was het al laat in de avond. Bovendien zijn het heel aardige mensen.

Ze brachten me naar het hotel, gaven me wat te drinken en legden het programma uit. Een drankje vond ik wel genoeg, omdat ik natuurlijk nuchter wilde zijn voor de vlucht de volgende dag. Dus daarna ging ik slapen.

De volgende ochtend werd ik opgehaald door de chauffeur Serge en Irina, die mijn tourgids was en tolk voor de tijd dat ik daar was. Ze is erg aardig, goed geschoold en spreekt vloeiend Engels.

Ze brachten me naar Sokol Airbase. Daar kreeg ik een medische test. Als je lichte gezondheidsproblemen hebt, passen ze de vlucht aan, zodat het plezierig blijft. Want zo hoort het. En dat was het ook. Ik was natuurlijk wel een beetje zenuwachtig, vooral toen ik voor het vliegtuig stond en me realiseerde dat ik daar in moest stappen. Maar de piloot, ook Serge genaamd (erg handig), is enorm ervaren en zorgde ervoor dat ik me ontspannen voelde. We hadden contact via de intercom gedurende de vlucht en hij vroeg me hoe ik me voelde, na elke manoeuvre.

Op het moment dat hij het vliegtuig startte was ik al veel meer ontspannen en ik genoot met volle teugen van elke manoeuvre. Loopings, banks, tailslides, rolls, ondersteboven en tot aan 7G. Na een hoop G-krachten ervaren te hebben, vroeg ik of hij het wat rustig aan wilde doen en een maximum van 5 G aan wilde houden. En dat deed hij. Hij vroeg me nog of ik bepaalde manoeuvres wilde herhalen, dus daarna deed hij op mijn verzoek nog een looping en een tailslide. Dat vind ik de leukste. Al met al een geweldige ervaring, die ik nooit zal vergeten.

's Avonds namen Serge Skuratov en Oleg me uit eten. Het eten is prima en de Wodka ook. I kan de Russische keuken zeker aanraden. Het was een leuke avond, mede omdat je veel lol kunt hebben met Serge en Oleg. Na het eten brachten ze me terug naar het hotel.

De volgende dag gaf Irina me een city tour en vertelde ze me veel over Nizjni Novgorod. Het is een heel interessante stad met een rijke historie en prachtige oude gebouwen. We lunchten in een leuk restaurant, waar ik veel verschillende soorten Russisch eten geproefd heb. Ook dit was erg lekker.

's Nachts bracht de chauffeur Serge me terug naar het vliegveld voor mijn terugvlucht. Met een Airbus.

Ik kan deze geweldige tour zeker aanraden. Het was een geweldige ervaring in een gastvrij land, geleverd door een geweldig reisbureau: Country of Tourism.

Arne Neuteboom
Arne NeuteboomContact:
Arne Neuteboom
+31 6 5047 6048
arne@ruimte-vlucht-reizen.nl