Over Star City

Star City, het opleidingscentrum voor Kosmonauten

De naam "Star City" werd voor het eerst gebruikt rond 1960, toen het bemande ruimtevaart programma van de Sovjet-Unie een gespecialiseerde kosmonauten-opleiding vereiste. De Opperbevelhebber van de Russische luchtmacht nam op 11 januari 1960 het besluit om het Kosmonauten Training Center (CTC) op te richten. In 1968 kreeg het de naam Y.A. Gagarin Cosmonaut Training Center, naar de eerste kosmonaut van onze aarde.
Om meer efficiëntie te verkrijgen in het benutten van wetenschappelijk en technisch potentieel op het gebied van bemande ruimtevaart vluchten en kosmonauten opleiding, werden in 1995 het Kosmonauten Training Center en het Air Force Test and Training Regiment samengevoegd tot de "Y.A. Gagarin State Scientific Research-and-Testing Cosmonaut Training Center (GCTC)."

In de jaren 60 van de vorige eeuw woonden de eerste kosmonauten, ruimte wetenschappers en hun gezinnen in een kleine nederzetting in de buurt van het Kosmonauten Training Center. Sindsdien is Star City meegegroeid met de uitbreiding van het ruimte-programma. Momenteel wonen er ongeveer 6000 mensen in Star City en ongeveer 70% van hen heeft nog werk in die richting.

De stad bestond uit twee delen: de opleiding faciliteit zelf en een kleine woonwijk voor militair en civiel personeel, evenals kosmonauten en hun families. In de Sovjet-tijden was de stad een top-geheime en goed bewaakte installatie, die werd afgeschermd van de rest van het land en de wereld.

Het is moeilijk te zeggen waar de naam "Star City" vandaan komt. Miljoenen mensen konden Sovjet-tv-reportages zien uit Star City, maar niemand wist waar de stad was! In de vroege jaren 90 was informatie over de stad niet langer geheim, maar het was nog steeds niet mogelijk om het op de kaarten te vinden.

Wanneer u in Star City loopt hebt u het gevoel dat u in uw droomstad bent. Het is een schone en nette stad zonder outdoor reclame, markten of verkeersopstoppingen. Er zijn brede straten omringd door oude bomen, de meren zijn goed gevuld met vis, er zijn dikke pijnboombossen en vriendelijke mensen en veel kinderen.

In 1971 werd op het centrale plein van de stad het Yuri Gagarin monument opgericht, ter ere van de eerste mens in de ruimte. Er is een legende dat de grote bloem in de hand van Yuri Gagarin er werd geplaatst door zijn weduwe, die nog woont in het huis aan de overkant van het monument. De officiële ceremonie van het ophalen en thuisbrengen van de kosmonauten vanuit de ruimte begint altijd in de buurt van dit monument.

Aan het begin van de 21ste eeuw is de situatie in Star City veranderd... de Russische luchtmacht heeft de verantwoordelijkheid voor het beheer en de financiering van Star City neergelegd bij de burgerlijke administratie.
Zoals mensen in Star City zeggen: "De ruimte is geen uitdaging meer, het is gewoon hard werken!"



Contact:
Arne Neuteboom
+31 6 5047 6048
arne@ruimte-vlucht-reizen.nl